donderdag 19 december 2013

Geisha, het toonbeeld van schoonheid

Een ideaalbeeld is niet in alle culturen hetzelfde. In de Japanse cultuur is de Geisha dat. Zij worden beschouwd als mysterieus en het toonbeeld van schoonheid.


Veel mensen denken dat geisha's een soort van prostituees zijn, maar in tegendeel, het zijn hoogopgeleide en zeer gerespecteerde gastvrouwen. De taak van geisha's is om gasten te vermaken door middel van een gesprek, zang, muziek, dans en het schenken van thee. Als je vroeger een geisha op je feest had dan gaf het je enorm veel status. Meisjes worden vaak op hun 6e al opgeleid tot Geisha. Dit is een zeer zware opleiding die jaren duurt. Ze moeten leren hoe ze moeten praten, bewegen, zingen en eruit zien als een Geisha. Ook moeten alle rituelen van een theeceremonie uit het hoofd geleerd worden. Tegenwoordig zijn er niet veel Geisha's meer en is het alleen weggelegd voor feesten van rijken.

Geisha's moeten er altijd perfect uitzien, het uiterlijk is daardoor zeer belangrijk. Het gezicht wordt helemaal wit gemaakt en de lippen rood, omdat wit een statussymbool is. Ook is het een overblijfsel uit de tijd dat er nog geen lampen waren, zo was het gezicht toch goed te zien bij kaarslicht. Het kapsel is ook heel erg belangrijk. Op de foto kun je zien hoe dit wordt gedragen. Doordat al het haar op de kruin wordt vastgebonden met een bamboepin, komen de haarwortels continu onder druk te staan. Geen prettig gevoel en er ontstaan ook kale plekken door. Ten slotte de kleding. Geisha's dragen tijdens formele aangelegenheden altijd een kostbare zijde kimono, speciale schoenen, sokken en handtasjes.

Geisha zijn is echt een levensstijl. Vrouwen moeten eruit zien, bewegen en praten zoals een ideaalbeeld. Ze worden hier zelfs voor opgeleid. Toch heb ik op dit ideaalbeeld minder aan te merken dan op het westerse beeld. Geisha's hoeven niet extreem dun te zijn en het draait bij hun ook niet alleen om het uiterlijk. Bij een Geisha's is het belangrijk dat ze talent hebben, intelligent zijn en een hoge opleiding hebben gehad. Ook krijgt een Geisha enorm veel respect, wat ik in de westerse cultuur niet kan zeggen. Dom blondje met dikke tieten, een kont en een smalle taille. Wat denk jij erover?