dinsdag 7 januari 2014

Wat heb je ervoor over om 10 cm langer te worden?

Schoonheidsidealen zijn niet overal hetzelfde. Daarom ga ik mij de komende drie dagen bezig houden met schoonheidsidealen in andere culturen. Om te beginnen met de Chinese cultuur.

Bron: Impactlab
In China worden jaarlijks erg veel beenverlengingen uitgevoerd. Een beenverlenging is het verlengen van de botten in je benen. Je botten worden dan eerst gebroken en daarna bevestigd met behulp van staaldraad aan een metalen ring, dit wordt een rekbank genoemd. Nu kan het lange en enorm pijnlijke proces van beenverlenging beginnen. Je botten worden langzaam maar zeker steeds meer uit elkaar getrokken totdat het gewenste resultaat bereikt is. Je kan wel tot 10 centimeter langer worden!

Een beenverlenging is niet alleen enorm pijnlijk en tijdrovend het is ook nog eens extreem duur en er zijn veel risico's aan verbonden. Ik zou ook wel wat langer willen zijn, maar ik heb er dit toch echt niet voor over! Wat zou Chinezen zo ver drijven dat ze deze ingreep ondergaan om maar een klein stukje langer te worden

In China is het een statussymbool als je lang bent. Veel bedrijven eisen daarom dat hun werknemers minimaal 1,70 lang zijn. Als je kleiner bent, heb je pech. Dan wordt je niet aangenomen. Veel Chinezen kunnen daarom geen baan vinden, omdat de gemiddelde lengte van een Chinees 1,65 is. Ook maak je in China meer kans om een geschikte partner te vinden als je lang bent. Men schat lange mensen in als succesvoller en gelukkiger, bovendien is de kans op een lang kind groter als beide ouders lang zijn. Het belangrijkste criteria op datingsites in China is dan ook lengte.

Toch verschrikkelijk dat mensen zo ver moeten gaan in het verfraaien van hun uiterlijk. Ik heb het er in ieder geval echt niet voor over om een paar centimeter groter te worden. Maar hoe zou dat zijn als je in China woont en geen baan kan vinden, omdat je te klein bent?

Stay tuned! Morgen en donderdag zullen er nog twee posts volgen over schoonheidsidealen in andere culturen.