maandag 16 december 2013

Gespierd, bruin, blinkend in het licht en gewurmd in een véél te kleine slip.

Gisterenavond werd de jaarlijkse bodybuilding wedstrijd voor beginners, de Flexcup, weer gehouden in Koningshof te Veldhoven. Ruim 2000 bezoekers, 300 atleten en 250 coaches waren gisteren weer bij het grootse evenement. Wat heb ik mijn ogen uitgekeken zeg, wat een spierbundels!

In bodybuildingwedstrijden heb je verschillende klassen. A is het hoogst en C is het laagst. De Flexcup is hét podium voor beginnende bodybuilders, omdat zij naast de reguliere C wedstrijd ook een D klasse hebben toegevoegd aan het evenement. Een C wedstrijd is voor beginners vaak te hoog en schrikt bodybuilders af om deel te nemen in een wedstrijd. Flexcup geeft de kans aan beginnende bodybuilders om op het podium te klimmen en te showen waar ze zolang aan gewerkt hebben.

Op deze foto zie je dus de beginnende bodybuilders, de D klasse, die zich in een veel te kleine slip gewurmd hebben en helemaal ondergesmeerd zijn met bruine smurrie en olie waardoor hun gespierde lichamen glimmen in het licht van de spotlights. Eerst doen ze allemaal de verplichte poses voor de jury en daarna mogen ze allemaal individueel een vrije routine doen op muziek. Erg amuserend om die gespierde, aangespannen, blinkende mannen lichamen te zien, maar is het wel zo goed?

Om bodybuilder te worden, moet je echt gedisciplineerd zijn. Bodybuilding is namelijk niet gewoon een sport het is een levensstijl! Elke dag zware trainingen, constant letten op je voeding en je lichaam vol gooien met voedingssupplementen, allemaal om dat vetpercentage zo laag mogelijk te krijgen en de spiermassa zo groot mogelijk. Een paar dagen voor en tijdens de wedstrijd eten en drinken bodybuilders zelfs niets of nauwelijks. Zo heeft het lichaam weinig vocht waardoor de kwaliteit van de spieren nog beter te zien is. Bodybuilders gaan dus zo ver voor perfectie dat ze zichzelf uithongeren, uitdrogen en hun sociale leven valt compleet weg doordat ze constant bezig zijn met trainen. Dat kan toch niet goed zijn? Het geobsedeerd zijn door deze vorm van perfectie heeft een slechte invloed op de maatschappij. Bodybuilders geven namelijk een verkeerd voorbeeld. Uiterlijk is niet alleen belangrijk!